diumenge, 28 de setembre del 2014

El sistema capitalista és inestable

Més en detall


Resum

El sistema capitalista és inestable degut a la variació de la riquesa nominal produïda per l'efecte de les expectatives en l'actuació dels mercats que afecten l'economia real, exagerant les fluctuacions de la demanda, la inversió, la producció, l'ocupació...


La riquesa

En la riquesa d'una persona se suma el valor de les seves propietats (cases, cotxes, béns, comptes, diner en efectiu,...).

Per a calcular la riquesa d’una persona valorem les seves propietats pel preu de mercat, indicat en unitats monetàries (quan es parla de persones, em refereixo a les físiques – de carn i ossos- però, també a les jurídiques – empreses, ajuntaments,...-).

Les persones acumulen riquesa (patrimoni) obtenint una renda (salaris, beneficis, lloguers,interessos...) i, generen estalvi, després de pagar les despeses. La riquesa no és més que estalvi acumulat durant el temps.

La riquesa de cada persona i la seva capacitat d’obtenir renda en aquests moments, condicionen el seu comportament com a consumidor, inversor,...



Les expectatives

A més de la renda i la riquesa actual, les persones també estan condicionades, en les seves decisions, pel que esperen que passarà en el futur, per les seves expectatives.

Actuen en funció del valor que esperen que tingui en el futur la seva renda i la seva riquesa, a partir de com esperen que evolucioni la conjuntura econòmica. Condicionarà, doncs, la seva actuació si es veuen, en un futur, aturats o cobrant un salari molt més gran que l’actual... és a dir estan condicionats per les seves expectatives.



Unes bones expectatives... fan augmentar la riquesa nominal?

A nivell macroeconòmic, suposarem que la riquesa total és la suma del valor de la riquesa de les persones.

Unes bones expectatives fan que la gent compri béns de consum i, també que les empreses inverteixin, llavors el PIB augmenta, la renda creix i,com a conseqüència, pugen els preus del béns de consum i, també, els de inversió: pisos, terrenys, accions, ...

Aquest increment en els preus que fa créixer, doncs, la valoració de les propietats, fa que s'incrementi el valor nominal de la riquesa.



Riquesa fictícia

Si creixen els preus dels béns, automàticament augmenta el nivell de riquesa nominal (el valor dels béns...) i més riquesa implica més consum... Es crea un creixement econòmic basat en les expectatives i en una riquesa que no es sustenta en res real, únicament en el que diuen els preus de mercat.

Un pis pot arribar a doblar-se de preu en poc temps. No perquè ara valgui més, ni estigui millor situat, ni perquè sigui més nou,... sinó, únicament, perquè ara hi ha més gent que el vol comprar. Creix el preu però no varia el seu valor real d’ús, és un creixement de riquesa fictícia, irreal.




Bombolles i crisis

La gent, enriquida de forma artificiosa, compra i inverteix, s’endeuta, i compra més ... formant un bombolla, fins que arriba un moment en què s’ha de pagar els deutes i no pot comprar tant ni molt menys invertir ... llavors les expectatives baixen.

Per poder vendre les inversions (pisos,...accions...) encara han de baixar més els preus ... i el valor de les propietats de les persones disminueix, consumeixen menys, les empreses perceben una disminució en la seva demanda, ajusten salaris i acomiaden treballadors, augmenta l’atur, la massa salarial disminueix ...

La mateixa bombolla creada pels mercats en moments d’eufòria (bones expectatives) que ha fet augmentar de forma irreal el valor de les coses: la riquesa fictícia, en els moments de crisi, quan peten les bombolles per males expectatives i baixa el valor de les inversions, fa disminuir els nivells de riquesa fictícia.

Fins que es toca fons i ... tornem-hi. No aprenem res i tornem a repetir i repetir el procés: bombolla, crisi, bombolla... i, tot plegat, és degut a la inestabilitat del capitalisme provocada perquè el valor nominal de la riquesa no és constant.


Destrucció de riquesa real

Si aquestes batzegades dels mercats, degudes al canvi en les expectatives, únicament destruïssin aquesta riquesa fictícia, potser no passaria res. Sols seria una mena de joc de suma zero, on al final, uns hi perdrien el que altres hi guanyarien. Seria una mena de joc d’espavilats, amb uns efectes similars als de la loteria.

En realitat, però, aquestes batzegades dels mercats destrueix riquesa real.

Moltes empreses es tanquen, no degut a la seva ineficiència sinó a les variacions exagerades de la demanda, moltes botigues pleguen perquè no poden mantenir-se en la fase baixa del cicle econòmic, moltes persones queden a l’atur i deixen de col·laborar en la producció de béns i serveis, ...

Totes aquestes inversions malmeses van necessitar hores i hores de mà d’obra en la seva construcció i adequació, hores i hores en la producció de la seva maquinària,... recursos que es perden per sempre més, riquesa real senzillament destruïda per la manca d'eficiència del sistema econòmic.

El sistema capitalista es inestable

Más en detalle


Resumen

El sistema capitalista es inestable debido a la variación de la riqueza nominal producida por el efecto de las expectativas en la actuación de los mercados, que afectan la economía real, exagerando las fluctuaciones de la demanda, la inversión, la producción, la ocupación...


La riqueza

En la riqueza de una persona se suma el valor de sus propiedades (casas, coches, bienes, cuentas, dinero en efectivo ,...).

Para calcular la riqueza de una persona valoramos sus propiedades por el precio de mercado, indicado en unidades monetarias (cuando hablo de personas, me refiero a las físicas – de carne y huesos- pero, también a las jurídicas – empresas, ayuntamientos,...-)

Las personas acumulan riqueza (patrimonio) obteniendo una renta (salarios, beneficios, alquileres,intereses...) y, generan ahorro, después de pagar sus gastos. La riqueza no es más que ahorro acumulado durante el tiempo.

La riqueza de cada persona y su capacidad de obtener renta en estos momentos, condicionan su comportamiento como consumidor, inversor,...



Las expectativas

Además de la renta y de la riqueza actual, las personas también están condicionadas, en sus decisiones, por lo que esperan que pasará en el futuro, por sus expectativas.

Actúan en función del valor que esperan que tenga en el futuro su renta y su riqueza, a partir de cómo esperan que evolucione la coyuntura económica. Condicionará, pues, su actuación si se ven, en un futuro, parados o cobrando un salario mucho mayor que el actual... es decir, están condicionados por sus expectativas.


Unas buenas expectativas... hacen aumentar la riqueza nominal?

A nivel macroeconomico, supondremos que la riqueza total es la suma del valor de la riqueza de las persones.

Unas buenas expectativas hacen que la gente compre bienes de consumo y también que las empresas inviertan, el PIB aumenta, la renta crece y, como consecuencia, aumentan los precios de los bienes de consumo y, también, los de inversión: pisos, terrenos, acciones, ...

Este incremento en los precios hace crecer, pues, la valoración de las propiedades, hace que se incremente el valor nominal de la riqueza.


Riqueza ficticia

Si crecen los precios de los bienes, automáticamente aumenta el nivel de riqueza nominal (el valor de los bienes...) y más riqueza implica más consumo... Se crea un crecimiento económico basado en las expectativas y en una riqueza que no se sustenta en nada real, únicamente en lo que nos marcan los precios de mercado.

Un piso puede llegar a doblar de precio en poco tiempo. No porqué ahora valga más, ni esté mejor situado, ni porqué sea más nuevo,... sino, únicamente, porqué ahora hay más gente que lo quiere comprar. Crece el precio pero no varia su valor real de uso, es un crecimiento de riqueza ficticia, irreal.


Burbujas y crisis

La gente, enriquecida de forma artificiosa, compra y invierte, se endeuda, y compra más ... creando una burbuja... hasta que llega un momento en qué ya tienen que pagar las deudas y no pueden comprar tanto ni mucho menos invertir ... entonces las expectativas bajan.

Para poder vender las inversiones (pisos,...acciones...) aún tienen que bajar más los precios ...y el valor de las propiedades de las personas disminuye, consumen menos, las empresas perciben una disminución en su demanda, ajustan salarios y despiden trabajadores, crece el paro, la masa salarial disminuye ...

La misma burbuja creada por los mercados en momentos de euforia (buenas expectativas) que ha hecho aumentar de forma irreal el valor de les cosas: la riqueza ficticia, en los momentos de crisis, cuando explotan las burbujas por malas expectativas y baja el valor de las inversiones, hace disminuir los niveles de riqueza ficticia.

Hasta que se toca fondo y ... volvamos a empezar. No aprendemos nada y volvemos a repetir y repetir el proceso: burbuja, crisis, burbuja... y, todo es debido a la inestabilidad del capitalismo, provocada porqué el valor nominal de la riqueza no es constante.



Destrucción de riqueza real

Si estos bandazos de los mercados, debidas a los cambios en las expectativas, únicamente destruyesen esta riqueza ficticia, no pasaría nada. Solo seria como un juego de suma cero donde, al final, unos perderían lo que otros ganasen. Sería como un juego para los más listos, con unos efectos similares a los de la lotería.

En realidad, pero, estos bandazos de los mercados destruyen riqueza real.

Muchas empresas se cierran, no debido a su poca eficiencia sino a las variaciones exageradas de la demanda, muchas tiendas cierran porqué no pueden mantenerse en la fase baja del ciclo económico, muchas personas quedan en el paro y dejan de colaborar en la producción de bienes y servicios, ...



Todas estas inversiones destruidas necesitaron horas y horas de mano de obra en su construcción y adecuación, horas y horas en la producción de su maquinaria,... recursos que se pierden para siempre más, riqueza real sencillamente destruida por la falta de eficiencia del sistema económico.

diumenge, 14 de setembre del 2014

Prejuicis FALSOS: Un augment del IRPF perjudica la inversió privada.

Comprimits d’3conomia d’3squerra

Prejudicis econòmics

Existeixen una colla de creences, repetides arreu, que són acceptades com a certes però que en realitat no superen un anàlisi detingut. Són prejudicis que ens condicionen la manera de pensar i que hem de desaprendre si volem plantejar una política econòmica d'esquerres.

Prejudici:
Un augment del IRPF perjudica la inversió privada. FALS!

Resum:
Els emprenedors decideixen una inversió en l’economia real en funció dels seus projectes, no del capital de què disposen. El fet de tenir capital pot implicar que el capitalista faci una inversió financera (accions, bons...) buscant rendibilitat  però no implica que el emprenedor engegui un projecte d’empresa.
Un augment de la tributació pel IRPF disminuirà l’estalvi que es pot adreçar a la inversió financera però no condicionarà la inversió en l’economia real perquè aquesta dependrà de les característiques del projecte (rendibilitat, seguretat, tipus d’interès,...)



Text

Conceptes previs

Els impostos són pagaments que els contribuents fan a Hisenda sense rebre contrapartida.

IRPF és el impost sobre la renda que paguen les persones físiques (persones de carn i ossos).

Es considera renda el conjunt d’ingressos que rep una persona i que pot incloure: salaris, dividends, interessos, lloguers cobrats,...

LIRPF és un impost directe perquè depenen de les circumstàncies de cada contribuent, fins al punt que, a més renda, es paga un percentatge major d’impost, la qual cosa el fa ser un impost progressiu.

Quan un impost és progressiu, té uns efectes positius en el nivell d'equitat de l'economia perquè té un efecte de redistribució de la renda. Els que més guanyen contribueixen més als serveis públics de tots. És com si donessin part de la seva renda als que menys guanyen en forma de serveis de sanitat, educació...


Prejudici

Davant de qualsevol proposta d'increment del IRPF, sempre es raona que perjudica la inversió privada i, com a conseqüència, que perjudica la creació (o ampliació) d'empreses i, de retruc, la creació de llocs de treball. 



A partir d'aquest prejudici, doncs, es pot arribar fàcilment a la conclusió FALSA de que la disminució d'impostos directes és la millor manera de fomentar la inversió.... alhora que es disminueix el pes del sector públic i es retalla l’Estat del Benestar.


L'economia real i la financera

Hauríem de diferenciar la inversió en l'economia real, en la que s'adquireix maquinària, instal·lacions,... es munten empreses..., de la inversió en l'economia financera, en la que s'adquireixen valors (accions, bons, dipòsits a termini,...). 

L'economia real crea nova capacitat productiva i llocs de treball, en la inversió financera únicament es produeix un canvi de mà de valors, que no crea cap ocupació.


Qui inverteix ? Perquè s’inverteix ?

Deixant de banda la inversió financera pel seu caràcter especulatiu, la inversió en l'economia real la duen a terme els emprenedors, persones que tenen una idea nova d'empresa o que volen ampliar la que ja tenen en funcionament.

Als emprenedors, a més de la recerca de rendibilitat, també els mou la concreció del seu projecte, la producció de béns / serveis, la creació de ocupació,... senten la seva empresa com a una creació pròpia, com si fos un fill, la que han anat formant a partir de les seves decisions, condicionades per les característiques del projecte i de la conjuntura  econòmica (rendibilitat esperada, confiança dels consumidors, tipus d’interès, expectatives empresarials...).

Per a un emprenedor el diner no és important i el benefici no és un fi en si mateix sinó la conseqüència de l’èxit del seu projecte (clar que no parlo pas de l’economia financera, on únicament es el benefici).  Des d’aquesta perspectiva, el diner necessari per dur a terme el seu projecte tampoc és tan important, no deixa de ser un mitjà per emprendre’l. Aquest empresari muntarà la seva empresa, tant si té suficient capital com si no.  I, si no disposa de suficients recursos, buscarà socis, demanarà préstecs,... tot per aconseguir concretar el seu somni.

Les coses no funcionen com se suposa en la base de prejudici que estem analitzant: un emprenedor no espera a tenir un capital i llavors es planteja invertir en un projecte d'empresa. El projecte sempre és el motor. Per altra banda, en l’economia financera, sí que succeeix que una persona amb capital, un capitalista, buscant rendibilitat opti per invertir en accions, bons,...


Conseqüències dels increments del IRPF

Un increment de les tarifes del IRPF, doncs, mai impedirà a l'emprenedor engegar un projecte prou engrescador, mentre que sí que podrà limitar al capitalista la disponibilitat de recursos per dur a terme una inversió financera.

En l’anàlisi a nivell macroeconòmic, aquest increment impositiu reduiria el total de la renda disponible a l'economia i, donat que el consum és una variable força estable, la disminució de renda disponible implicaria una disminució de l’estalvi privat, que passaria a mans del sector públic. Res de significatiu comparat amb les quantitats ingents d’estalvi privat que financen el deute públic en el cas de l’economia espanyola.

A partir d'aquest anàlisi podem concloure que un increment en la recaptació i/o en la progressivitat del IRPF, millora l'equitat, sense perjudicar la creació d'ocupació.




Hem de desaprendre

Si no volem que els prejudicis ens condicionin i facin que...

Pensem que és bo baixar impostos per aconseguir més ocupació perquè el què passarà realment serà que ens estarem carregant l’Estat del Benestar i l’estabilitat que dóna a l’economia el sector públic.


Prejudici per analitzar en una propera entrada al bloc:
La disminució dels costos laborals fomenta la ocupació
  
Animeu-vos a criticar les entrades, a proposar nous prejudicis...

Prejuicios FALSOS: Un aumento del IRPF perjudica la inversión privada.

Comprimidos de 3conomía de izqui3rda

Prejuicios económicos

Existen un conjunto de creencias, repetidas por todas partes, que son aceptadas como ciertas pero que en realidad no superan un análisis detenido.

Son prejuicios que condicionan nuestra manera de pensar y que hemos de desaprender si queremos plantear una política económica de izquierdas.

Prejuicio:
Un aumento del IRPF perjudica la inversión privada. FALSO!


Resumen de la entrada:

Los emprendedores deciden una inversión en la economía real en función de sus proyectos, no del capital de que disponen. Tener capital puede  implicar que un capitalista haga una inversión financiera (acciones, bonos...) buscando rentabilidad, pero no implica que el emprendedor ponga en marcha un proyecto de empresa.

Un aumento del IRPF disminuirá el ahorro que se dirigirá a la inversión financiera pero no condicionará la inversión en la economía real porqué ésta dependerá de las características del proyecto (rentabilidad, seguridad, tipos de interés,...)



Texto

Conceptos previos

Los impuestos son pagos que los contribuyentes hacen a Hacienda sin recibir  contrapartida.

IRPF es el impuesto sobre la renda que pagan las personas físicas (personas de carne y huesos).

Se considera renta al conjunto de ingresos que recibe una persona; puede incluir: salarios, dividendos, intereses, alquileres cobrados,...

El IRPF es un impuesto directo porqué depende de las circunstancias de cada contribuyente, hasta el punto de que, a más renta, se paga un mayor porcentaje de impuesto, lo que lo convierte en un impuesto progresivo.

Cuando un impuesto es progresivo, tiene unos efectos positivos en el nivel de equidad de la economía porqué tiene un efecto de redistribución de la renta. Los que más ganan contribuyen más a los servicios públicos de todos. Es como si diesen parte de su renta a los que menos ganan en forma de servicios de sanidad, educación...


Prejuicio

Ante cualquier propuesta de incremento en el IRPF, siempre se razona que perjudica la inversión privada y que afecta a la creación (o ampliación) de empresas y, como consecuencia,  a la creación de puestos de trabajo. 




A partir de este prejuicio se puede llegar con facilidad a la conclusión FALSA  de que la disminución de impuestos directos es la mejor manera de fomentar la inversión.... razonamiento peligroso que lleva a disminuir el peso del sector público y a recortar el Estado del Bienestar.


La economía real y la financiera

Tendríamos que diferenciar la inversión en la economía real, en la que se adquiere maquinaria, instalaciones,... se montan empresas..., de la inversión en la economía financiera, en la que se adquieren valores (acciones, bonos, depósitos a plazo,...). 

La economía real crea nueva capacidad productiva y puestos de trabajo, en la inversión financiera únicamente se produce un cambio de mano de valores, que no crea ninguna ocupación.


¿Quién invierte? ¿Porqué se invierte?

Dejando de lado la inversión financiera por su carácter especulativo, la inversión en la economía real la llevan a cabo los emprendedores, personas que tienen una idea nueva de empresa o que quieren ampliar la que ya tienen en funcionamiento.

A los emprendedores, además de buscar rentabilidad, también los mueve la concreción de su proyecto, la producción de bienes / servicios, la creación de ocupación,... sienten su empresa como una creación propia, como si fuese su hijo, a la que han ido conformando a partir de sus decisiones,  condicionadas por las características del proyecto y de la coyuntura  económica (rentabilidad esperada, confianza de los consumidores, tipos de interés, expectativas empresariales...).

Para un emprendedor el dinero no es importante y el beneficio no es un fin en sí mismo sino la consecuencia del éxito de su proyecto (claro que no hablo de la economía financiera, donde únicamente buscan el beneficio).  Desde esta perspectiva, el dinero necesario para llevar a término su proyecto tampoco es tan importante, no deja de ser un medio para emprender. Éste empresario montará su empresa, tanto si tiene suficiente capital como si no.  Y, si no dispone de suficientes recursos, buscará socios, pedirá préstamos,... todo para conseguir concretar su sueño.

Las cosas no funcionan como se supone en la base del prejuicio que estamos analizando: un emprendedor no espera a tener un capital y, entonces, se plantea invertir en un proyecto de empresa. El proyecto siempre es el motor. Por otro lado, en la economía financiera, sí que sucede que una persona con capital, un capitalista, buscando rentabilidad opte por invertir en acciones, bonos,...


Consecuencias de los incrementos del IRPF

Un incremento de las tarifas del IRPF, entonces, nunca impedirá al emprendedor poner en marcha un nuevo proyecto suficientemente atractivo, mientras que sí que podrá limitar al capitalista la disponibilidad de recursos para realizar una inversión financiera.

En el análisis a nivel macroeconomico, este incremento impositivo reduciría el total de la renta disponible en la economía y, dado que el consumo es una variable bastante estable, la disminución de renta disponible implicaría una disminución del ahorro privado, que pasaría a manos del sector público. Nada de significativo comparado con las cantidades ingentes de ahorro privado que financian la deuda pública en el caso de la economía española.

A partir de este análisis podemos concluir que un incremento en la recaudación y / o en el carácter progresivo del IRPF, mejora la equidad, sin perjudicar la creación de la ocupación.



Hemos de desaprender

Si no queremos que los prejuicios nos condicionen y nos confundan... hemos de desaprender.

Si pensamos que es bueno bajar impuestos para conseguir más ocupación  provocaremos, en realidad, la debilidad del Estado del Bienestar y la disminución de la estabilidad que el sector público da a la economía.





Prejuicio para analizar en una próxima entrada al bloc:
La disminución de los costos laborales fomenta la ocupación
  

Animaros a criticar las entradas, a proponer el análisis de nuevos prejuicios ...