dimecres, 13 d’agost del 2014

Però... I què és l’esquerra ?

Comprimits d'3conomia

Resum:
La equitat, a nivell local i global, és la idea bàsica que pot moure l'esquerra a prendre la iniciativa i construir un nou model per gestionar, primer, el sistema des d'una perspectiva d'esquerra i, més endavant, plantejar canvis per tal de superar-lo. Un nou model que, respectant la llibertat individual, busqui l'equitat, sense deixar de banda l'eficiència econòmica.

Text:

Ser d'esquerra...

Estareu d’acord amb mi que, si vull analitzar l’3conomia des de la perspectiva de l’esquerra cal, primer de tot, que defineixi el concepte d’esquerra.

Des de la meva perspectiva, una persona és d’esquerra quan sap que necessita la resta de societat per viure, quan no està d’acord amb que el bé comú estigui supeditat als interessos privats i quan desitja viure en una societat amb equitat.

D'aquests tres raonaments, l'equitat és la idea bàsica. Defensar-la únicament  té sentit quan som conscients de necessitar els altres i, quan es té aquest pensament, és lògic proposar que, en cas de confrontació, els interessos de tots passin per davant dels individuals. 

Models tradicionals d'esquerra

En aquesta recerca d’una millor societat, les persones d’esquerra han triat diferents camins: socialistes utòpics, anarquistes, comunistes, socialistes... per canviar, sense aconseguir-ho, un sistema econòmic capitalista que consideraven poc just.

Els utòpics i anarquistes van provar experiències concretes que mai van poder generalitzar, els comunistes van aplicar models igualitaris, sacrificant la llibertat individual, però tampoc van reeixir econòmicament i els socialistes van mirar de gestionar el capitalisme, mirant de introduir equitat, però, en aquests moments, les seves propostes no formen part de la ideologia dominant.   

Els sistemes econòmics evolucionen

Malgrat que avui mateix sembli que el capitalisme és inamovible, que perdurarà per sempre, no patiu perquè, en el seu moment, també semblava que el feudalisme era inamovible (segles i segles !) però la millora en les comunicacions,... van fer superar aquest sistema.

Ara, també s’està produint canvis molt accelerats: estem en un món digital on l’economia i les comunicacions són globals... mentre que la situació actual no és sostenible: empreses multinacionals no controlades pels governs locals, alertes sanitàries globals, desigualtats de renda que genera immigracions massives, deteriorament mediambiental global,... Haurem de superar l’actual sistema, encara que només sigui perquè el planeta terra pugui sobreviure.

Més d'hora que tard (esperem que no sigui massa tard) serà inevitable una regulació global, un govern mundial, que passi per sobre dels interessos particulars dels països. I aquesta tendència, de ben segur, generarà moltes possibilitats de canvi en l'actual sistema econòmic.

Fixeu-vos que torna a sortir el concepte d'equitat, ara també entre els diferents  països, però no sols com a condició de justícia sinó, a més, com a condició necessària perquè el planeta sigui sostenible.

Un nou model

L’esquerra no pot continuar basant la seva acció en una postura agònica i defensiva davant d'una ideologia dominant, que va destruint sense contemplacions l'Estat de Benestar. Ha de prendre la iniciativa i plantejar un nou model per gestionar, primer, el sistema des d'una perspectiva d'esquerra i, més endavant, plantejar canvis per tal de superar-lo.

Un nou model que, respectant la llibertat individual, busqui l'equitat, sense deixar de banda l'eficiència econòmica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada