diumenge, 17 d’agost del 2014

I la dreta, quin és el seu pensament ?

Comprimits d’3conomia d’3squerra

Resum:
La dreta basa la seva ideologia en un model teòric ideal en el que la iniciativa privada i els mercats de competència perfecta aporten la màxima eficiència i més creixement a l'economia.  


Text:

Ser de dretes ...

Des de la meva perspectiva, una persona de dretes creu en l'individu, en la seva capacitat d'afrontar els reptes, i no veu (o no vol veure) la seva dependència de la resta de persones de la societat (algú altre ha de fer pa, imprimir diaris, netejar carrers...).

Aquest culte al valor de l’individu (individualisme) fa que sovint ni es plantegi la possibilitat que ell mateix emmalalteixi o tingui un accident, ni que mai necessiti de la solidaritat de la resta de la comunitat. Perquè la persona de dreta suposa que l’economia sempre funcionarà correctament, i ell, amb el seu esforç, no tindrà mai cap problema per a rebre els béns i els serveis necessaris per la seva subsistència.

Una persona de dretes creu que la intervenció de l'estat detreu recursos de la iniciativa privada, la priva de possibilitats de consum i de inversió i que, com a conseqüència, fa disminuir l'eficiència de l'economia, perquè frena el seu creixement.

Les diferències de renda, per a una persona de dretes, son acceptables perquè  son conseqüència de la creativitat, la iniciativa i l’esforç personal i que, rebre un nivell alt de renda implica que la societat valora molt el que s'hi aporta.

També es pensa des de la dreta que  controlar la llibertat d'empresa, amb consideracions del bé comú, disminueix l'eficiència de l'economia.

La eficiència econòmica

De la mateixa manera que em semblava que l'equitat era la idea bàsica de l'esquerra (mireu la meva entrada Però... I què és l’esquerra ? ), a la dreta sembla que tot giri al voltant de l'eficiència.

Des del seu punt de vista, una situació millora en eficiència quan augmenta el benestar de tots o alguns dels agents, sense perjudicar ningú. Si en un mercat, per exemple, augmenta la competència, els preus baixaran, i els consumidors es beneficiaran perquè podran comprar més i les empreses també en sortiran beneficiades d’aquest augment de producció. Tothom hi guanya, augmenta l'eficiència i l'economia creix més.

L'eficiència dels mercats 

Des de la dreta es creu que els mercats aporten competència i, com a conseqüència, aporten eficiència. Basen el seu model teòric, i la seva ideologia, en un ideal en que tots els mercats tenen la màxima competència  
(mercats de competència perfecta) i la màxima eficiència. Consideren que una bona política econòmica, doncs, és augmentar la competència dels mercats  per millorar l'eficiència.

No me'n puc estar de fer-vos notar que la tendència de les empreses és fugir de la competència per poder cobrar un preu més alt i obtenir més beneficis.  Per aquest motiu, a la realitat, ens trobem amb mercats ineficients, com els monopolis (un sol venedor) o els més habituals de competència monopolista (l'empresa vol actuar com un monopolista diferenciant el seu producte de la resta, amb la marca, disseny... per a no competir en preus).

La ideologia dominant: el liberalisme.

Des dels temps de Ronald Reagan i Margaret Thatcher el liberalisme ha esdevingut la ideologia dominant i conceptes com privatitzacions, flexibilitat dels mercats, iniciativa privada, disminucions d'impostos ... han predominat en governs liberals i, fins i tot, socialistes. Aquesta tendència, avui en dia, ens està portant a la disminució de l'Estat del Benestar.

Per acabar, us vull fer notar una altra contradicció: les mateixes crisis de l'economia capitalista, basada en el liberalisme, son les que han contribuït a que sigui el liberalisme la ideologia dominant.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada